Забронювати номер
    Історико-культурний заповідник «Тустань»

    До села Урич, на околицях якого розташований заповідник, ходять автобуси із міст Стрий, Сколе і Борислав. Красивий вид постає перед очима туристів на околицях села Урич: на висоту 75 метрів над рівнем моря піднімаються кам’яні скали. Голі камені-пісковики, поцятковані павутиною складок, ребристим хребтом піднялися над верхівками дерев. Цей вид є живописним в будь який період часу.

    Дуже дивує те, що на протязі сотні тисячоліть на цих скалах стояв дерев’яний замок Тустань, прикордонна фортеця і таможня Київської Русі. Будівництво замку розпочалося в 9 столітті, а назва походить, мабуть, від вимоги прикордонника: Тут стань!. Фортеця була побудована із колод, які були укріплені у видовбаних в скелях пазах. Пази збереглися, і завдяки цьому можна з точністю до 90% відтворити образ замку.

    Фортеця складалася з п’яти поверхів, висота кожного поверху була від трьох до чотирьох з половиною метрів. Також замок мав серйозну водовідвідну систему, яка складалася з декількох колодязів і цистерн для зберігання води. Внизу, біля підніжжя скали, замок оточували міцно укріплені 15-ти метрові стіни. Окрім цього, на території заповідника знайдено безліч печер, склепи, вириті під скалами переходи.

    На початку 1241 року місто Тустань знищили орда Батия, але замок залишився і продовжував існувати до того часу, поки виконував роль прикордонного пункту. Останнє документальне згадування про прикордонний пункт в селі Тустань оформлено в 1656 році.

    З середини 18 століття до скал в Уричі потягнулися сотні туристів і дослідників та історія замку обросла легендами. Дослідникам замку повезло виявити багато знахідок: наконечники стріл для луків і арбалетів, бойові сокири, чоловічі персні і бронзові хрести. Все це можна побачити в музеї міста фортеці, яка розташована в селі Урич.

    Словяни були не першими, кому прийшло в голову оселитися в цих тайних місцях. Більше двох сотень солярних знаків (символів Сонця) витесано на вершинах Уричських скалів, деякі з них в важкодоступних місцях. Такі символи характерні для культури племен, як існували в 4-3 столітті до нашої ери.

    Щороку, на початку осені, в селі проводять фестиваль «Тустань», учасником яких може стати будь який бажаючий. Вони проводять костюмовані мирні бої і бойові дії, які проводилися в часи розквіту фортеці.

    Щодня туристи, які проходять лікування в бальнеологічному курорті та проживають на курорті Східниці відвідують ці історичні пам’ятки, щоб на власні очі побачити цю велич Карпатських гір.

    Є запитання ? Ми Вам перетелефонуємо
    Messenger Viber Telegram Whatsapp